ThesisWiki : EnvironmentDesign

ThesisHome :: Categories :: PageIndex :: RecentChanges :: RecentlyCommented :: Login/Register

Non-functional Requirements: de omgeving

Zie ook

Terug naar requirements
Ontwerp mieren
Berekenen van de kost van een kalender

Deelpagina's

Omgeving 1
Omgeving 2
Omgeving 3

Het ontwerp van een omgeving is een van dť belangrijkste stappen om een goed werkend mierenalgoritme te bekomen. Hierbij moeten we rekening houden dat een pad in de omgeving moet toelaten om een goede kalender op te stellen. Hoe strikter (hoe kleiner) een omgeving, hoe meer kans dat bepaalde oplossingen niet gevonden kunnen worden.. Hoe minder strikt (hoe groter), tjah, hoe minder kans dat mieren ooit eens een oplossing vinden.

In mijn onderzoek was het dus nodig om goed na te denken over mogelijke grafeconfiguraties die geschikt zouden zijn. In een week brainstorming bedacht ik een drietal omgevingen. De eerste omgeving vertrekt van een omschrijving in de paper An Agent Based Metaheuristic for the TTP, dewelke ik geanalyseerd en geÔmplementeerd heb. De tweede omgeving is volledig eigen makelij, waarbij ik probeerde de grootte van de grafe naar beneden te krijgen. De derde omgeving tenslotte is een verder gezette poging, waarbij de grafe tot een minimum herleid is, maar waar er nood is aan 2(n-1) 'soorten' feromonen. We verwachten dus dat de complexiteit van de tweede en de derde vergelijkbaar is.

Random Talk

Mijn omgevingen


Wedstrijdgrafe

Deze grafe omvat n(n-1)+2(n-1) knopen minder dan (# knopen)*(# knopen - 1) bogen. De knopen vallen uiteen in 2 categoriŽn: een ronde knoop wordt gezien als het begin van een nieuwe ronde (en heeft dus een volgnummer); een wedstrijdknoop stelt een bepaalde wedstrijd voor waarbij er een thuisspelende ploeg is en een uitspelende ploeg.
Voor een illustratie en meer uitleg kunt u hier terecht.

Teamgrafe

Deze grafe omvat 2n(n-1)+2(n-1) knopen en n*(n-1)*2(n-1) + 2n*2(n-1) bogen. Opnieuw zijn er twee categoriŽn bogen: rondeknopen en ploegknopen. Elke ronde wordt verbonden met een subgrafe waarin alle de ploegen staan.
Voor een illustratie en meer uitleg kunt u hier terecht.

Omgeving 3

Vertrekkende van omgeving 2 probeerde ik de omgeving nog 'compacter' te krijgen. Ipv subgrafes te definiŽren, zullen we hier werken met verschillende soorten feromonen om een onderscheid te kunnen maken tussen de rondes.
Voor een illustratie en meer uitleg kunt u hier terecht.

Feromonengrafe

Vertrekkende van omgeving 3 probeerde ik de omgeving nog 'compacter' te krijgen. We werken opnieuw met verschillende soorten feromonen om een onderscheid te kunnen maken tussen de rondes, maar we hebben geen rondenaanduidingen meer. Elke mier begint zijn kalender door speeldag 1 in te vullen en werkt achtereenvolgens de andere speeldagen af.
Voor een illustratie en meer uitleg kunt u hier terecht.

Complexiteitoverzicht


image


CategoryRequirements
Valid XHTML 1.0 Transitional :: Valid CSS :: Powered by Wikka Wakka Wiki 1.1.6.2
Page was generated in 0.0200 seconds